Projekt för att lyfta romernas historia och nutid
Genom projektet Romer – historiskt och idag vill Örnsköldsviks kommun öka kunskapen om romer i Örnsköldsvik, både historiskt och idag med särskilt fokus på resande. Genom att samla berättelser, fotografier och föremål kopplat till romsk kultur är förhoppningen att kommande generationer ska få bättre tillgång till den romska minoritetskulturen.
— Kännedomen om den romska kulturen och historien, berättad av romerna själva, är knapphändig, vi behöver lära oss mer för att kunna skapa en förståelse. En viktig aspekt är att alla har rätt till sin egen historia och det vill vi bidra till, säger Ewelina Häggquist, projektledare och antikvarie på Örnsköldsviks museum och konsthall vid Örnsköldsviks kommun.
Utöver att samla berättelser och material handlar projektet även om att skapa ett kontaktnät mellan representanter för romer och tjänstepersoner i Örnsköldsviks kommun. Något som projektet menar behövs för att skapa förtroende och förståelse för varandra och öka den romska gruppens inflytande.
— Vi har märkt att det finns ett stort intresse och engagemang inom vår egen organisation för det här projektet och vi får även bra respons från externa parter såsom Region Västernorrland, som gärna vill hjälpa till att bidra med kontakter eller underlag, vilket är jätteroligt, säger Ewelina.
Genom att samla underlag berättat från romerna själva hoppas Örnsköldsviks kommun kunna bygga en stabil grund av kunskap. Nästa steg blir att se över möjligheten att skapa ytterligare projekt för att tillgängliggöra resultatet, genom exempelvis en utställning eller bok.
I projektet Romer – historiskt och idag, som pågår från juli 2024 till och med maj 2025, arbetar projektledare Ewelina tillsammans med projektmedarbetare Johnny Eriksson, som själv är resande. De kommer att besöka olika platser i kommunen, bjuda in till samtal och aktiviteter. Projektet har ett särskilt fokus på kvinnor och barn.
— Det finns många olika grupper av romer, där vi valt att lägga fokus på resande. Jag tänker att projektet kommer att behöva formas efter tidens gång och vi välkomnar alla som vill att dela sin berättelse med oss, säger Ewelina.
Är du resande och eller rom och vill vara en del i arbetet är du varmt välkommen att kontakta:
Ewelina Häggquist
Projektledare, projektet Romer – historiskt och idag
Örnsköldsviks museum och konsthall
ewelina.hagguist@ornskoldsvik.se
Johnny Eriksson
Projektmedarbetare, projektet Romer – historiskt och idag
johnny.a.eriksson@ornskoldsvik.se
På söndag 29 september infaller De resande folkets dag för att uppmärksamma minoritetsbefolkningen romer.
På kommunenens webbplats kan du även läsa mer om nationella minoriteter.
Publicerad: