Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Sagaleden - Ny skoterled från Örnsköldsvik till Mosjöen i Norge
Fyra glada män står på rad i lysande gröna reflexvästar.

Nolaskogs skoterklubb var på plats under invigningen av Sagaleden som genomfördes i Unkervattnet i Norge under lördag 18 mars. Från vänster: Leif Eriksson, Sören Sjöberg, Jan Vallrud samt Magnus Liljeqvist.

Sagaleden - Ny skoterled från Örnsköldsvik till Mosjöen i Norge

I helgen invigdes den 65 mil långa Sagaleden som knyter samman Örnsköldsvik i Sverige och Mosjöen i Norge. Skoterleden går genom sju kommuner och två länder och är en del av Sagavägensamarbetet som har lång tradition som viktig väg för handel och turism mellan Sverige och Norge.

På invigningen vid Unkervattnet i Norge deltog cirka 150 personer och ett 90-tal skotrar. På plats fanns bland annat ett fyrtiotal besökare från Sverige, däribland representanter från Örnsköldsviks kommun, Nolaskogs skoterklubb, samt kultur- och fritidsnämndens ordförande Björn Olsson (C) som nyligen invalts som ordinarie ledamot i Sagavägenföreningens styrelse.

— Det känns fantastiskt roligt att vi nu äntligen är i hamn med det här projektet och att leden nu knyter samman sju kommuner och två länder. Det skapar goda möjligheter för både samarbeten och utveckling inom turism- och besöksnäringen som verkar efter leden, säger Björn Olsson (C), kultur och fritidsnämndens ordförande, samt ledamot i Sagavägenföreningen.

Patrik Kallin från Örnsköldsviks kommun fanns på plats under invigningen och njöt av uppslutningen och tillställningen, samt att Sagaleden nu äntligen är invigd.

— Jag har varit med från början när Peter Lindström myntade ”Sagaleden” och det känns såklart väldigt roligt att vi nu har leden färdig. Den här leden är dessutom användbar för fler aktiviteter än bara skoter och hundspann som ursprungstanken var. Man kan exempelvis åka skidor, eller fatbike samt mountainbike eller till och med rida efter leden. Det är viktigt att se möjligheterna och sedan kunna samverka. Tanken med övriga aktiviteter är kanske inte att kunna åka hela leden utan att man kan åka vissa delar eller sträckor men ändå säga att man åkt ”Sagaleden”, Patrik Kallin, fritidskonsulent, Örnsköldsviks kommun.

Nolaskogs skoterklubbs ordförande Magnus Liljeqvist var en de fyra från Örnsköldsvik som körde skoter till invigningen via Sagaleden från Klimpfjäll till Unkervattnet i Norge.

— Jag har varit med i olika delar av Sagaledenprojektet under 10 års tid och det känns fantastiskt roligt att leden nu är invigd och erbjuder skoteråkare en unik upplevelse att kunna köra de 65 milen efter Sagaleden från kust till kust, säger Magnus Liljeqvist och fortsätter, — Tanken för framtiden är att det ska bli en multifunktionsled för olika aktiviteter under alla säsonger. Vi i Nolaskogs Skoterklubb ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med samtliga skoterklubbar som knyter samman Sagaleden i våra sju kommuner och två länder.

Bildtext: Sagaleden invigdes med att en skoteråkare från respektive land, Norge och Sverige, möttes och skakade hand och bytte sin nationsflagga.

Utöver Örnsköldsviks kommun har även Vilhelmina, Dorotea och Åsele kommun varit delaktiga i projektet, samt norska kommuner. Idén till Sagaleden kom redan 2009 från Peter Lindström i Åsele, tidigare verksam inom Sagavägenföreningen. Han ville tillskapa en ”skoter och hundspannsled” från Bottenhavskusten till Atlanthavskusten. Projektet har under denna tid lyckats få till ändrad lagstiftning i Norge, där norska kommuner sedan 2014 har tillåtelse att anlägga skoterleder. En arbetsgrupp tillsattes sedan att se över var och hur leden skulle gå på svensk respektive norsk sida. Utmaningar har sedan funnits i att hitta lämplig gränsövergång för att inte störa rennäringen. 2018 hade arbetsgruppen ett förslag som lades fram till kommunerna, länsstyrelsen och samerna. Och så sent som 2022 tog Vilhelmina kommun det sista beslutet om den slutgiltiga sträckningen för Sagaleden.

Sagaleden är totalt 65 mil lång från Örnsköldsvik till Mosjöen. Sträckningen går via Örnsköldsvik, Bredbyn, Solberg, Åsele, Sagatun, Vilhelmina, Kittelfjäll, Gielas, Nästansjö, Dikanäs, Klimpfjäll, Unkervattnet, Trofors och Mosjöen.

vinterbild med skotrar uppställda på en snötäckt sjö med människor i skoterkläder runtomkring.

Ett 150 tal människor från Norge och Sverige var på plats under invigningen och många hade tagit sig dit på snöskoter.

Publicerad: