Länk till startsidan
 • Du är här:
 • Startsida
 • Nyheter
 • Fint väder och glada miner på årets Friluftsdag i Mellansel
Två barn och en pappa åker skidor efter varandra. Pojken först med koncentrerad min och flickan i mitten som blickar upp mot kameran och ler och pappan kommer sist.

Först ut i skidspåret under Friluftsdagen i Mellansel var Hussam Eddin Rashed tillsammans med sina barn Ali, Masa och Naya (som inte syns i bild).

Fint väder och glada miner på årets Friluftsdag i Mellansel

I onsdags genomfördes Friluftsdagen i Mellansel för sjätte gången och för första gången sedan pandemiuppehållet. Dagen bjöd på fint vinterväder och lockade många besökare från olika delar av kommunen.

Friluftsdagen arrangeras av Örnsköldsviks kommunen i samarbete med flera föreningar som bland annat Mellansels IF, Nolaskogs skoterklubb och SFK-Storfiskarna samt ideella krafter. Dagen har kommit att bli en tradition i Mellansel och ett tillfälle för människor i olika åldrar och med olika bakgrund att mötas, för att tillsammans njuta av en härlig vinterdag fylld med gratis aktiviteter.

Runt fritidsanläggningen i Mellansel samt vid Sjönäset var det ordnat med olika aktiviteter som skoteråkning, tunnnbrödsbakning, våffelgräddning, skridskoåkning, längdskidor, tipsslinga, vinterkubb, isfiske, snögraffitti, ukrainska maträtter och mycket mer. På plats fanns även ponnyn Orsmond Sion som väntade otåligt på att få trava i väg med förväntansfulla besökare i sin vagn runt anläggningen.

Häst med seldon och vagn.

Till vardags tävlar hästen Orsmond Sion i sportkörning med sin ägare Ulrika Merikanto och groomen Sara Grundberg. Ekipaget var mycket populärt bland dagens deltagare.

Andreas Sellgren är ordförande i Mellansels IF, han är glad över att kunna vara med och arrangera dagen tillsammans med ett tiotal andra medlemmar i föreningen.

— Vi är många nya medlemmar i styrelsen som arrangerar denna dag för första gången, så det har varit jättespännande för oss och självklart väldigt roligt. Kul att det uppskattas och att så många har kommit hit idag, säger Andreas medan han steker på fler hamburgare till besökarna.

En man står utomhus vid en stor muurika och steker hamburgare.

Andreas Sellgren ordförande i Mellansels IF, som är en av föreningarna som är med och arrangerar Friluftsdagen.

Vid snöskohinderbanan som arrangerades av Friluftsfrämjandet fanns systrarna Elvira och Inez Sundqvist tillsammans med mormor Anita Westerlund från Flärke, Moliden.

— Vi har hunnit baka tunnbröd, det var kul! Och det här är första gången jag testar snöskor, nu ser vi fram emot att åka med hästen, säger Elvira och mormor Anita fyller i — det är väldigt trevligt att de ordnat med den här dagen.

En kvinna och två tjejer står vid varandra och tittar in i kameran. De har på sig vinterkläder och håller i tunnbrödspåsar.

Mormor Anita Westerlund tillsammans med barnbarnen Elvira och Inez Sundqvist.

Två kvinnor och två tjejer står vid ett bakbord och bakar tunnbröd tillsammans.

Inne i bagarstugan värmde det gott från bakugnen medan Eva Hammarstedt och Evy Källström lärde ut tunnbrödsbakningens ädla konst till vännerna Elvira Merikanto och Rut Carlsson, som passade på att baka ut och grädda varsin kaka.

Utomhus vinterbild. Två tjejer, en sitter i rullstol och en står bakom. Människor runt omkring som pratar och äter mat utomhus.

Polina och Sofia vid det ukrainska matståndet.

Polina och tvillingsystern Sofia besökte Friluftsdagen för första gången.

— Det är jätteroligt att vara här och träffa många människor och även personer från Ukraina. Det är viktigt för mig och andra att vi får träffas och prata med varandra, säger Polina.

Vid Sjönäset fanns även Fritidsbanken på plats och lånade ut mattor och snowracers för åk i den iordninggjorda pulkabacken och ute på isen hjälpte medlemmar i föreningen SFK-Storfiskarna besökare som ville testa på fiskelyckan. Bland storfiskarna fanns bland annat Per-Åke Persson och Jonny Westman för att guida Yoel Biniam vid spöet och Yusuf Chawila från Fritidsbanken höll dem sällskap. Vid ett annat pimpelhål halvlåg Meron Hishay från Örnsköldsvik tålmodigt och väntade på att fisken skulle nappa.

— Det är roligt men väldigt utmanande att sitta och vänta, säger Meron medan han blickar ner i hålet.


Här kan du ta del av fler bilder från Friluftsdagen i Mellansel 2023.

Bilderna visar:

 • Hermela, Essey, Hieven, Melat och Dina åker skridskor.
 • Ann Holst, Johanna Martinell och Hanna Flemström Coleman - tre av kommunens medarbetare som varit med och planerat dagen.
 • Hästen Orsmond Sion och sin ägare Ulrika Merikanto.
 • Lily och Nova målar snögraffitti.
 • Skoteråkning med Nolaskogs skoterklubb.
 • Marina Babich och Oksana Korchinska serverar traditionell ukrainsk mat som heter golubci (kåldolmar).
 • Irina Honchar från Ukraina besökte dagen med sin dotter Anna (ej i bild).
 • Andreas Sellgren, ordförande i Mellansels IF steker hambugare.
 • Pinnbröd som grillas.
 • Familjen Rashed åker skidor.
 • Tirunesh, Razia och Bano vid tipsslingan.
 • Systrarna Elrivra och Inez vid snöskohinderbanan tillsammans med mormor Anita.
 • Mikael Westman från kommunen var speaker för dagen.
 • Vid Sjönäset, Storfiskarnas Per-Åke Persson och Jonny Westman med Yoel Biniam vid spöet och Yusuf Chawila från Fritidsbanken.
 • Meron Hishay testar fiskelyckan.
 • Tunnbrödsbakning med Eva Hammarstedt och Evy Källström samt Elvira Merikanto och Rut Carlsson.
 • Fritidsbanken vid pulkabacken i Sjönäset.

Publicerad: